Thursday, June 04, 2009

скандалът и Касиел Ноа Ашер

част от интервюто на Патриция Николова с Касиел Ноа Ашер в сп. L'Europeo:

"Какво значи да си скандален в България?
Скандалът по света и в България са две почти противоположни неща. Скандалът тук е свързан с някой, който три месеца си показва циците в Биг Брадър. А всъщност скандална е робската психика на българина. Фактът, че не може да направи равносметка и да предизвика революция в мисленето си. Скандално е и това, че народът е нещо изключително евтино у нас. Срещу съвсем дребни облаги можеш да продадеш семейството си, съседа, любимия и дори да жертваш детето си, като го направиш същото като теб самия: роб. Ние сме изключително аморфни и не сме способни да отсеем достойните личности, които да бъдат лидери. Впрочем българите се държат като жертви от няколко века насам. както е известно, Мойсей е повел евреите през пустинята, докато не се сменят няколко поколения, за да се заличи робският им навик. Цели 7 поколения. Българинът не желае да се изменя, да даде шанс на децата си да мислят свободно. Ние не познаваме истинския вкус на свободата.
През последните десет години компромисите в репертоара на Народния театър никак не бяха малко. А компромисът в изкуството е поначало лош скандал.
Бездарните хора нямат дума като компромис в речника си. Компромиси правят само талантливите, за да могат да дишат един въздух с бездарниците. Последните са нахални и никога не правят компромис с търпението на зрителя. Що се отнася до компромисите в Народния театър, не е виновен този, който яде баницата, а онзи, който му я дава. Какво можем да очакваме от съвременния български театър, при положение че сериозните режисьори тук или почти не работят, или отдавна са избягали в чужбина и правят изкуството си на едни други сцени с един друг скандал и в условията на сериозна конкуренция. Говоря за Димитър Гочев, Иван Станев, Иван Пантелеев, Иво Димчев. Те оставиха свободна територия на хората, които владеят техничарски режисьорския занаят, за да правят чалгаджийски спектакли, лесно смилаеми като черешки от тортите на Лучано. Много захар, много калории и пълно затлъстяване на мозъка. Този театър не докарва хората до катарзис, а до духовно освинване. За мен е скандално бездарието, което се толелира вече 65 години у нас.
Еснафско ли е обществото ни?
Еснафско е, когато българинът мисли само за пълния си хладилник. А някой дирижира глада му. Такъв е Яне Янев, който демонстрира шлака на говоренето. Или пък Стефан Данаилов, под чийто нос се продаде Киноцентърът за 6 милиона, а струва стотици пъти повече. Така се разделихме и с ботаническата градина в Балчик и кой знае още с колко други безценни неща за българската култура и изкуство. Друг пример е Боян Расате, които след нещастния случай с убития студент не се поколеба да украси цялата история с националистически нотки. Такава е цялата телевизия Скат. Мен лично ме скандализира ситуацията с подобни хора. Скандалът идва от обществото, което ги търпи, а те са въплъщение на стаена омраза. Мръсни сме в главите и в телата си, не правим разлика между истина и лъжа, между добро и лошо.
Според някои европейски интелектуалци абсурдът на Балканите е закономерен.
Ние не сме и абсурдни. Не ни стигат силите. Ако бяхме абсурдни, щеше да има революция, щеше да има силно изкуство. Последният пример е изтипосването на страната ни от чешкия художник Давид Черни като турски кенеф и смехотворните реакции на нашите политици. Абсурдността допуска всякакви варианти - нелицеприятни, дори неморални.
Готово ли е обществото ни за драстични истории?
Сексът, смехът, смъртта, това са универсални теми, които винаги владеят публиката. Моите представления дълбаят в тези три "с"-та. Мисля си, че творците се делят на два вида: едните се заселват вкъщи, а другите в рани. Аз се опитвам да съм от втория вид."

6 comments:

Anonymous said...

много крайно мнение. тук също останаха талатливи хора и то не малко, но е факт че е скандален начина, покойто те могат да бъдат оценени тук.
а туския кенеф, е едно от най-верните излюстрации за нашата държава, много ме накефи чеха!!!
Драстични истини!!!- какъв снибизъм...
пламена от варна

mythopolis said...

Wow! That picture takes me back to many years ago!

Elena said...

съгласна съм, че екрайно, и като всяко крайно - ненапълно истинно, но така е в изкуството, хиперболизират се нещата, довеждат се до крайност, за да изпъкне едно, или друго, да се внуши... и това, скандалното, бездарното го има, с точно такава пагубна сила. за щастие, има и от другото, недоразбрано, недооценено, с недостатъчен резмах, но го има...слава Богу! драстични истории...със снобизма "с"-татат стават 4 ;)
Yes, Dan, this is the cover of a magazine with the Scandal for topic and I share a part of an interview with an actrisse who speaks about the theater in BG...too long to translate

Юлий Димитров said...

Аз пък се радвам... най-вече за това, че подобни статии започнаха да звучат по-креативно отколкото злобно и хората тръгват да вървят пътя си от там където са , за там където искат да стигнат.Радвам се и на това, че скандалът с т.нар. турски кенеф си остана "вътре в телевизора" и не засегна нито мен нито хората около мен. Не разбрах много много и нито едните, нито другите. Комплексите (поне за мен) са трудна работа и с натякване и обиди няма да стане. Цунки-гунки трябва тука. Един човек колкото и да е обиден, зъл и грозен като го целуваш достатъчно се предава.... ЯКо А ?

п.с. Това за артиста и компромиса някак ми се вижда ресто от отминали времена. Днес артефактите са толкова млади , че все едно да кажеш на Перотин , че е правил компромис с някой от своите органуми .

Мисля даже да кажа горе казано със стихчета че се вдъхнових . Моля да се чете високо и ясно ( другото ще дойде от самосебе си) и по възможност да да четете прави ..

Далеч е вече Романтизма,
забравен е във нощ и без луна,
Кажи ми ... как артето го преживява,
Превземай се, но тайно занапред.
(женски) Моля те, престани да ме натоварваш.
(тихо мило драматично) Скандали.

Далеч е вече Романтизма
две три столетия напред,
ще чакаш, ще чакаш ще ти омръзне
и пак ще поведеш хорото , аз ти вярвам ...

Далеч незначи никога,
далеч е диагноза - ще те лекуваме,
но никога е нелечимо - там си сам
не се притеснявай
пак ще ходиш на море
и ще видиш даже изгубената си за винаги любов.


Сега си почини, вземи си въздух
и започни да правиш туй, на което ще се подиграват като му се превземат утре.
Някак ти се вижда познато ?
Не се притеснявай имаш уникалния шанс да изживееш и двете. Преход ( но друг ) какво да го правиш !?

Епилог :

Едно е да си Шики ,
Друго е да си Мики ,
а съвсем трето да си Шики - Мики .

Elena said...

Waw, Julee, печелиш цунка за най-дълъг коментар :))) Благодаря, че си линкнал Перотин, имаше нужда. За жалост не разбирам от поезия (Ана да ти каже ;)... У нас повечето скандали не само, че остават в телевизора, но се и раждат там, животът им е ~3 дни, целите-дребнави...Поздрави за силните, които могат да продължат и вървят нанякъде...и имат сили да цункат и гункат нуждаещите се...

Anonymous said...

na,ni6to ne razbrax,osven 4e trqbva da se celyvame ama az si go podozirax tva...