Saturday, September 27, 2008

Нощта на галериите в Пловдив

Беше много приятна нощ. Дъждът явно беше уплашил доста хора, защото тълпите от миналата година ги нямаше. Можахме спокойно да разгледаме, да потънем в атмосферата на всяко пространство и дори да общуваме с домакините. Липсваше ми единствено джаза в Стария град, да се лее и прапъва в неравни ритми по калдаръма...
Заредихме се с енергия от Япония в Историческия музей, с бойното изкуство на самураите, японски кукли, оригами и калиграфи.

мънички кимона и джапанки от хартия

така изглежда името Елена, изписано с японски йероглифи

Срещата с Япония продължи в по-ново време с Миуки Касахара в галерия Коридор, където също си поиграхме да отгатваме художници и излезнахме оттам с етикети на гърба ;)
Fernand Legеr i Pablo Picasso из центъра на Пловдив :)))
Преди да се гмурнем в Стария град пихме чаша вино в L`Union de Paris. Там ни зарадваха с изящни графики-илюстрации на Кольо Карамфилов...
...Завършихме в Червеното Пони, домът на Атанас Кръстев (Начо Културата), виден пловдивски бохем, меценат, "Създателят на архитектурния резерват "Старинен Пловдив". Там винаги съм се чувствала много уютно, топло и спокойно. Сега атмосферата беше още по-"ретро" с филмови постери от 40те и 50те години на миналия век.




Всъщност, с плакатите приключи разглеждането на изложби, но нощта завършихме в Артнюз кафе до Галерия Сариев насред някакви изтрещяли концептуални видео прожекции с насилие и депресия, но с едно уиски и добра компания го избихме на смях.
Много писах :), стига повече :)))
* * *
Photos and impressions from the Night Of The Galleries in PLovdiv. This is a night, usually in the end of september when almost all the galleries and museums in the town are open all night long. Most of them organize special exhibitions or actions during that particular night.

3 comments:

ernesta said...

Приятелю Пикасо, наистина беше невероятна нощ, пълна с магически послания и, разбира се, много смях. Твой ФЕрнан.

Unknown said...

еей аз се зачудих къде се спряхте в крайна сметка, макар че се досетих, че вероятно е там :) Много хубава и странна вечер беше, да :)

Niky said...

Беше прекрасно и се радвам, че те видях. Но може би трябваше повече? За малко повече време... Липсва ми, не видях Червеното пони. Джаз тук таме се прокрадваше. А тълпите - кой ги знае... :)