Tuesday, August 07, 2007

Любен Зидаров и Том Сойер





"Любен Зидаров (78) е роден във Велико Търново. Учил е в класическа паралелка в гимназията. Завършил е живопис през 1948 при проф. Илия Петров, но повече от тридесет години се занимава с илюстрация. Илюстрирал е почти цялата световна класика за деца, издадена на български, сред която са автори като Жул Верн, Карл Май, Андерсен, Братя Грим, Хофман и други, както и “Чичо Томовата колиба” на Хариет Бичер Стоу. Илюстрирал е произведения и на ред български автори, сред които са Николай Райнов, Ангел Каралийчев и Елин Пелин. Вече почти половин век работи върху първия български цветен комикс по “Островът на съкровищата” от Робърт Луис Стивенсън, който ще съдържа около 120 илюстрации. Любен Зидаров е работил още плакат и гоблен, а има и около 20 самостоятелни изложби – живопис. Бил е председател на Съюза на българските художници от 1996 до 1999 година."
интервю

...ммм...Лильо вече спомена за изложбата на илюстрации до Приложния факултет на Цариградско...коя година беше...не помня, 1999 или 2000. Мисля, че тогава наистина го оцених. Там бяха в оригинал доста от илюстрациите, които знаем от малки. С много живи, а хем пастелни цвeтове, композиции, от които на мен ми се ококкориха очите, защото с много малко успява да пресъздаде живо усещане за разстояние, пропасти, високо и дълбоко...И специфична рисунка, с която създава невероятно характерни персонажи...
Да.
Очаквайте и Хъкълбери Фин скоро :)
А тук Лили е показала пак негови илюстрации от приказки на Николай Райнов...

6 comments:

lili said...

о, тези не ги знаех. аз най-добре познавам тези от приказките на николай райнов. това са ми и любимите приказки

Elena said...

аз пък тях не познавам...:)

lili said...

а пък тази година имаше голяма изложба в Шипка 6 на български илюстратори от време оно и сегашни. наистина имаме добри художници. и сега тук там се появява нещо интерсно, поне изложбата говореше за това, но явно са в много малък тираж и не ги виждаме по пазара. само барбита и мики мауси... горките деца! крадат им въображението!

lili said...

и при възрастните не е по-различно. има корици, които ме втрисат от ужас:( но има и добри :)

denitsa said...

:) даааа...познато. имам я. този мъртъв плъх на вестника... - беше ми тъжно за него винаги.

lili said...

най-много ми харесва дъжда с бягащите пирати. чакам с нетърпение Хъкълбери. и него не съм го виждала в този вариант, а ми е една от най-любимите книжки. как му завиждах за сала!